De lente leent zich er uitstekend voor om met het tuinhout aan de slag te gaan. In de winter heeft het tuinhout het zwaar te verduren gehad. Hoogste tijd dus om alles eens goed te inspecteren en te kijken of het één en ander aan vervanging toe is! In deze blog laten we zien waar je tuinhout allemaal voor kunt gebruiken, lees je dé tips & tricks hoe je er veilig mee kunt werken en delen we de mooiste beelden ter inspiratie.
Waar kun je tuinhout allemaal voor gebruiken?
Terras
Trellis
Tuinborders
Balkonschermen
Tijdens onze zoektocht kwamen we de mooiste schuttingen tegen van rabat, terrasvlonders van geïmpregneerd hout en een prachtige trellis van hardhout. Stuk voor stuk prachtige exemplaren om de tuin mee te verfraaien.
TIP!
Heb je nog wat planken over en droom je altijd al van een buitenkeuken? Dan is dit dé gelegenheid om er één te maken. We hebben in dit klusdvies een stappenplan voor je gemaakt!
Maar wacht! Leg je gereedschap nog even neer. Er gebeuren namelijk regelmatig ongelukken bij het bewerken van hout. De grootste aanstichter is hierbij de zaag. Voordat je van start gaat met je klus is het goed je in te lezen. Met een paar simpele tips bespaar je jezelf waarschijnlijk een ritje naar de EHBO-post.
Tip 1: Draag geen losse kleding en accessoires
Het is niet verstandig om loszittende kleding en accessoires te dragen tijdens het klussen. Lang haar, kettingen, stropdassen en wijde kleding kunnen vast komen te zitten in een machine. Doe daarom je haar in een staart, je sieraden af en iets strakkere kleding aan voordat je aan de klus begint.
Tip 2: Zet een veiligheidsbril op
Zet tijdens het zagen altijd een veiligheidsbril op om te voorkomen dat losvliegende splinters in je ogen terecht komen.
Tip 3: Bescherm je oren
Gebruik je een zaag- of boormachine? Zet dan gehoorbescherming op. Een gehoorbeschadiging is onomkeerbaar, dus ook al denk je dat het niet nodig is: je kan beter het zekere voor het onzekere nemen
Tip 4: Zet het object stevig vast
Zorg ervoor dat je zowel de werktafel als het object stevig vastzet. ‘Even snel een plankje zagen’ is geen goed idee. Door de druk die je zet kan het object onverwachts wegschieten.
Tip 5: Houd de zaag of machine met beiden handen vast
Hiermee voorkom je verwondingen aan je handen. Het zorgt er bovendien voor dat het apparaat minder snel wegglipt.
Tip 6: De zaag doet het werk
Zorg dat je met een zaag werkt die scherp, schoon en van goede kwaliteit is. Je hoeft geen extra kracht op de machine te zetten, laat de zaag het werk doen! Dit is veiliger en levert ook een beter eindresultaat op.
Tip 7: Concentratie
Blijf altijd gefocust tijdens het klussen. Als je moe bent of je concentratie verliest, kan je beter stoppen of even een pauze nemen.
Tip 8: Ruim je werkplek op!
Het is erg belangrijk om zowel voor als tijdens het klussen je werkplek goed te organiseren. Rondslingerende voorwerpen zorgen doorgaans voor veel ongelukken.
Zo, met deze tips op zak kan je veilig aan je klus beginnen. Succes!
Comments